De invloed van ademhaling op jouw welzijn

11 dec, 2023

Wist je dat jouw manier van ademen een grote invloed heeft op jouw algehele welzijn? In deze blog gaan we samen met jou op ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van ademhaling.

Vaak zijn we ons er niet bewust van en gebeurt het automatisch: ademen. Dagelijks ademen we zo’n 23.000 keer zonder erbij na te denken. Ademhaling is een belangrijke uitwisseling van gassen in ons lichaam, waarbij een balans tussen zuurstof en kooldioxide wordt gehandhaafd. Dit bepaalt de zuurgraad in ons bloed.

Echter, ontspannen ademen is niet altijd vanzelfsprekend. Jouw ademhaling is verbonden met jouw emoties en gemoedstoestand. Onbewust controleert en onderdrukt jouw ademhaling emoties. Wanneer emoties worden onderdrukt, houdt ons lichaam vast aan energie, wat kan resulteren in blokkades in onze energiestroom. Dit kan leiden tot zowel lichamelijke als emotionele klachten, zoals stress, angstklachten en hyperventilatie.

Essentieel voor jouw welzijn

Het werken met de ademhaling heeft steeds meer bekendheid gekregen, zelfs in de wereld van de psychologie. Steeds meer mensen ontdekken ademhalingstechnieken als een middel voor een ontspannen, vitaal en bewust leven. Het kan onder andere leiden tot meer rust, meer energie, meer lichaamsbewustzijn en meer levensgeluk.

Gezond ademen is essentieel voor jouw welzijn. Een ongezond ademhalingspatroon kan psychische klachten in stand houden, terwijl gezond ademen juist kan bijdragen aan het verbeteren van jouw welzijn. Daarom besteden wij in onze sessies als psychologenpraktijk ook aandacht aan gezond ademhalen. Bovendien brengt de juiste ademhaling je in contact met onderliggende emoties, waardoor deze de ruimte krijgen om verwerkt te worden. Dit helpt jouw lichaam op te ruimen en een rustige ademhaling kalmeert het autonome zenuwstelsel, waardoor stress afneemt.

Herken jij jezelf in het volgende?

  • Je hebt een hoge en snelle ademhaling.
  • Je voelt je constant gespannen en jouw gedachten blijven maar doorgaan.
  • Je kunt moeilijk in slaap komen.
  • Je voelt weinig verbinding met jouw lichaam.
  • Er is sprake van een disbalans tussen jouw hoofd, hart en lichaam.

Een ongezonde ademhaling kan ontstaan door verkramping van het middenrif, waar spanning zich vaak ophoopt, resulterend in een hoge en snelle ademhaling. Veel mensen hebben een ademfrequentie van 10-20 keer per minuut, wat enorm energetisch uitputtend kan zijn. Onbewust trekken de schouders en nek omhoog bij een chronische hoge ademhaling, wat vaak leidt tot nek- en schouderklachten. Maar wist je dat simpelweg uitademen al verlichting kan brengen? De “zucht van verlichting” neemt namelijk wat spanning weg uit de spieren in jouw nek en schouders.

Oorzaken

Andere oorzaken van een ongezonde ademhaling zijn:

  • Stress en angst: In stressvolle situaties schakelt het autonome zenuwstelsel het sympathische deel in, wat resulteert in een snelle en hoge ademhaling. Bij chronische stress kan dit leiden tot een voortdurend snelle ademhaling.
  • Slechte houding: Een slechte houding kan ervoor zorgen dat jouw longen minder ruimte hebben, waardoor de ademhaling oppervlakkig wordt.
  • Sedentaire levensstijl: Te veel zitten en te weinig bewegen verzwakt jouw spieren en kan leiden tot een oppervlakkige ademhaling.
  • Gewoonte: Oppervlakkig ademen kan onbewust een gewoonte zijn geworden.
Bokscoaching bij Praktijk Hertig Zwolle

Hoe zit het met jouw ademhaling?

Een gezonde ademfrequentie ligt rond de 6-8 keer per minuut. Door rustig en diep naar jouw buik te ademen, kun je meer focus, energie en balans ervaren. Dit kan helpen bij het verminderen van emotionele blokkades. Neem eens de tijd om jouw ademhaling te observeren. Hoeveel ademhalingen tel je per minuut? Geef jezelf de ruimte om dit te ontdekken. Ga rustig zitten met je handen ontspannen op je bovenbenen, adem in en uit, tel de ademhalingen in je hoofd. En?

Adem in, adem uit.

Graag delen we een ademhalingstechniek met jou die je elke dag en overal kunt toepassen, of je nu zit of wandelt. Als je deze techniek twee keer per dag gedurende vijf minuten toepast, zul je al positieve resultaten ervaren. Je kunt jezelf helpen door een hand rustig op jouw buik te laten rusten en de andere hand op jouw borstkas te plaatsen. Jouw ademhaling is goed als beide handen gelijkmatig bewegen.

Volg deze stappen:

  • Richt bewust jouw aandacht op jouw ademhaling.
  • Adem rustig in door jouw neus gedurende drie tellen: 1, 2, 3.
  • Adem rustig uit door jouw mond gedurende vijf tellen: 1, 2, 3, 4, 5.
  • Neem een pauze van twee tellen en adem weer in.

Door regelmatig te oefenen, bewust te worden van jouw ademhaling en dagelijks tijd te nemen voor een diepere, rustigere ademhaling, kun je jouw welzijn aanzienlijk verbeteren. Luister naar jouw lichaam, ontdek de signalen die het jou geeft en blijf ademen!

Heb je behoefte aan wat extra begeleiding?

Soms zijn er periodes van stress en gebeurtenissen in het leven die ontspannen moeilijker maken. Bij Praktijk Hertig staan we ready om je te helpen. Pedro Sloots, onze ademcoach en bokscoach, combineert verschillende tools in zijn coachingssessies om meer balans te brengen tussen jouw hoofd, hart en lichaam.

Wellicht ook interessant

9,5 cliënttevredenheid in 2023

9,5 cliënttevredenheid in 2023

Onze psychotherapiepraktijk heeft hoge noteringen behaald in cliënttevredenheid! Op grond van alle trajecten die we in 2023 hebben afgesloten, ontvangen we van jullie een dikke 9,5!

Fijne feestdagen

Fijne feestdagen

Namens ons hele team wensen we je een mooie en liefdevolle kerst en een prachtig nieuwjaar toe. Blijf gezond en vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen.

5 exclusieve sessies bokscoaching

5 exclusieve sessies bokscoaching

Praktijk Hertig biedt je nu deze special aan: 5 exclusieve sessies bokscoaching. Meld je nu aan en grijp je kans voor die plek in januari 2024! De special geldt tot en met 24 december 2023.