Kortdurende Psychodynamische therapie (KPT)
Wanneer je last hebt van stemmings- of angstklachten of wanneer vastgeroeste patronen je hinderen in het leven kan deze behandelvorm een oplossing zijn om je klachten te verminderen. Deze behandelvorm richt zich op jouw ontwikkeling als mens. We helpen je op de goede weg, zodat je met jezelf en met je omgeving in balans komt.
Wat is psychodynamische therapie?
We gaan samen op zoek naar de reden van je psychische klachten. We besteden met name aandacht aan je gedachten, gevoelens en verlangens van nu. Komen je klachten door iets wat je vroeger hebt meegemaakt of gemist? We focussen ook op de ervaringen van vroeger die ervoor zorgen dat je nu klachten hebt. Vaak spelen pijnlijke emoties een grote rol; emoties die je (on)bewust wegdrukt. Soms gebeurt dat zo goed, dat je vergeet dat je die gevoelens hebt. Door hier bewust van te worden, leer je jezelf beter begrijpen. En wanneer je jezelf beter begrijpt, kan je je patronen veranderen en situaties anders aanpakken.
Psychodynamische therapie in de boksring
Vaak helpt het om dit proces niet alleen zittend aan tafel te onderzoeken, maar al boksend in onze boksring. Hier worden onbewuste patronen zichtbaar. Het lijf vertelt namelijk ook een verhaal en geeft informatie over vastgeroeste patronen (met impulsen en emoties). Door direct beweging te brengen aan je lijf, werk je actief aan het anders ervaren en veranderen van je patronen. Zo werk je actief om je gedachten, gevoelens en je gedrag in balans met elkaar te brengen. Bovendien zorgen sport en bewegen voor positieve veranderingen in je gemoedstoestand. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig bewegen minder angstige en depressieve klachten ervaren. Dubbelop winst dus!
Wat zijn de voordelen?
- Bewezen effectief
Deze behandelvorm is even effectief als CGT en uit onderzoek vaak bewezen effectief. - Langdurig resultaat
De positieve effecten blijven lang behouden. - Kostenbesparend
Omdat de effecten positief en langdurend zijn, is nieuwe therapie minder vaak nodig. Het leidt tot minder ziekteverzuim. - Kortdurend
Psychodynamische therapie kan geregeld langer dan een jaar duren. Bij deze vorm duurt een traject meestal tussen de drie en zes maanden.
En de nadelen?
Pijnlijke gevoelens opzoeken, doorvoelen en opruimen. Je gaat echt de diepte in om die diepste gevoelens onder ogen te komen. Dat is nodig om het door te werken om het vervolgens op te ruimen. Dat lucht op en zo ontstaat er balans in je en tussen jou en je omgeving. Dat kan intensief en lastig zijn, maar met positief langdurig effect.
Literatuur
- Shedler, J. (2010). The Efficacy of Psychodynamic Psychotherapy, American Psychologist, 65, 98-109.
- Leichsenring F, Rabung S. Long-term psychodynamic psychotherapy in complex mental disorders: update of a meta-analysis. Br J Psychiatry. 2011 Jul;199(1):15-22.
- Town JM, Abbass A, Hardy G. Short-term psychodynamic psychotherapy for personality disorders: a critical review of randomized controlled trials. Journal of Personality Disorders. 2011;25(6):723-740.
- “Effectiveness of physical activity interventions for improving depression, anxiety and distress: an overview of systematic reviews” – British Journal of Sports Medicine
Waarom kiezen voor psychodynamische therapie
bij Praktijk Hertig?
Individuele aandacht
Bij Praktijk Hertig kan je rekenen op individuele sessies in een traject op maat. Soms zijn er een paar sessies nodig. Soms heb je baat bij een langer traject of ook bij andere behandelvormen, afhankelijk van de zorgvraag en ernst. We begeleiden je door dit proces heen, werken samen met jou aan het opruimen van je klachten en zorgen voor een traject op maat.
Lichaams- én ervaringsgerichte aanpak
Soms is er meer nodig dan alleen zitten en praten over je gevoel en je patronen. Dan is een lichaams- en ervaringsgerichte aanpak helpend voor die juiste stap naar balans. Bij Praktijk Hertig doen we dit met de bokshandschoenen aan in de boksring. Zo begeleiden we je in het bewust worden en het in beweging brengen van je patronen.
Veelgestelde vragen over psychodynamische therapie
Zijn er wachttijden?
Op dit moment merken we dat velen de weg naar onze praktijk weten te vinden. Dat is natuurlijk fijn dat we met onze aanpak voor velen van betekenis kunnen zijn. Dat betekent ook dat de aanmeldingen binnenstromen en dat er een wachttijd is alvorens je een behandeltraject kunt starten. Voor coaching en training zou je al op korte termijn kunnen starten.
Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden. Of kijk bij onze wachttijden voor een actueel overzicht.
Welke investering maak ik in mezelf?
Generalistische therapie wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. Er wordt hierbij wel (jaarlijks) aanspraak gedaan op jouw eigen risico. Of jouw zorg volledig of gedeeltelijk vergoed wordt, hangt af van je verzekering.
Heb je geen verwijzing van de huisarts of kan er geen diagnose gesteld worden, maar wil je wel in therapie? Dan brengen wij de kosten rechtstreeks bij je in rekening. Dit geldt ook voor het ‘no-show tarief’ (EUR 50,-).
Wij hebben contracten met meerdere zorgverzekeraars. Dat houdt in dat we dan de kosten rechtstreeks bij je zorgverzekeraar indienen. Op de pagina tarieven tref je meer informatie hierover.
Wil je de kosten van coaching laten vergoeden door je werkgever? Laat je eerst door je werkgever informeren over de mogelijkheden. Soms vergoeden zorgverzekeraars ook de kosten van onze trainingen. Raadpleeg je polis.
Hoe verloopt een sessie en traject?
De sessies vinden plaats in onze huiselijke gesprekskamer, boksring of online. We nemen de tijd om voor- en na te bespreken. Na afloop kan je even bijkomen onder het genot van een stuk fruit en een drankje zodat je energiek de deur uit kan.
Onze trajecten zijn opgebouwd uit enkele bouwstenen. Zo bouwen we op solide wijze aan jouw doelen. Kijk voor een heldere uitleg van deze bouwstenen op de pagina werkwijze.
Hoe lang duurt een traject?
Als het gaat om lichte klachten, dan kan een traject vaak al na enkele sessies succesvol afgesloten worden. Bij complexere problematiek duurt het traject uiteraard langer. De meeste trajecten duren tussen de drie en zes maanden.
Jouw traject kan uiteraard gecombineerd worden met ons andere aanbod, zodat je altijd kunt profiteren van een aanpak op maat.
Doe de eerste stap!
Bespreek de mogelijkheden
In een telefonisch gesprek van 15 minuten focussen we samen op jouw vraag, situatie en hoe wij je kunnen helpen.
Plan een intake
In een intakegesprek nemen we uitgebreid aandacht voor jouw hulpvraag, krachten en levensgeschiedenis.
Klaar voor de eerste sessie
Met een helder plan gaan we aan de slag! Dat kan in onze huiselijke gesprekskamers, boksring of online.
Benieuwd naar ons aanbod ?
We helpen je graag verder.
Ook als je je situatie wilt overleggen en je weet bijvoorbeeld
niet goed of ons aanbod bij je past.