Kortdurende Psychodynamische therapie (KPT)

Wanneer je last hebt van stemmings- of angstklachten of wanneer vastgeroeste patronen je hinderen in het leven kan deze behandelvorm een oplossing zijn om je klachten te verminderen. Deze behandelvorm richt zich op jouw ontwikkeling als mens. We helpen je op de goede weg, zodat je met jezelf en met je omgeving in balans komt.

Wat is psychodynamische therapie?

We gaan samen op zoek naar de reden van je psychische klachten. We besteden met name aandacht aan je gedachten, gevoelens en verlangens van nu. Komen je klachten door iets wat je vroeger hebt meegemaakt of gemist? We focussen ook op de ervaringen van vroeger die ervoor zorgen dat je nu klachten hebt. Vaak spelen pijnlijke emoties een grote rol; emoties die je (on)bewust wegdrukt. Soms gebeurt dat zo goed, dat je vergeet dat je die gevoelens hebt. Door hier bewust van te worden, leer je jezelf beter begrijpen. En wanneer je jezelf beter begrijpt, kan je je patronen veranderen en situaties anders aanpakken.

Psychodynamische therapie in de boksring

Vaak helpt het om dit proces niet alleen zittend aan tafel te onderzoeken, maar al boksend in onze boksring. Hier worden onbewuste patronen zichtbaar. Het lijf vertelt namelijk ook een verhaal en geeft informatie over vastgeroeste patronen (met impulsen en emoties). Door direct beweging te brengen aan je lijf, werk je actief aan het anders ervaren en veranderen van je patronen. Zo werk je actief om je gedachten, gevoelens en je gedrag in balans met elkaar te brengen. Bovendien zorgen sport en bewegen voor positieve veranderingen in je gemoedstoestand. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig bewegen minder angstige en depressieve klachten ervaren. Dubbelop winst dus!

Wat zijn de voordelen?

 • Bewezen effectief
  Deze behandelvorm is even effectief als CGT en uit onderzoek vaak bewezen effectief.
 • Langdurig resultaat
  De positieve effecten blijven lang behouden.
 • Kostenbesparend
  Omdat de effecten positief en langdurend zijn, is nieuwe therapie minder vaak nodig. Het leidt tot minder ziekteverzuim.
 • Kortdurend
  Psychodynamische therapie kan geregeld langer dan een jaar duren. Bij deze vorm duurt een traject meestal tussen de drie en zes maanden.

En de nadelen?

Pijnlijke gevoelens opzoeken, doorvoelen en opruimen. Je gaat echt de diepte in om die diepste gevoelens onder ogen te komen. Dat is nodig om het door te werken om het vervolgens op te ruimen. Dat lucht op en zo ontstaat er balans in je en tussen jou en je omgeving. Dat kan intensief en lastig zijn, maar met positief langdurig effect.

Literatuur

kpt

Waarom kiezen voor psychodynamische therapie
bij Praktijk Hertig?

Individuele aandacht

Bij Praktijk Hertig kan je rekenen op individuele sessies in een traject op maat. Soms zijn er een paar sessies nodig. Soms heb je baat bij een langer traject of ook bij andere behandelvormen, afhankelijk van de zorgvraag en ernst. We begeleiden je door dit proces heen, werken samen met jou aan het opruimen van je klachten en zorgen voor een traject op maat. 

Lichaams- én ervaringsgerichte aanpak

Soms is er meer nodig dan alleen zitten en praten over je gevoel en je patronen. Dan is een lichaams- en ervaringsgerichte aanpak helpend voor die juiste stap naar balans. Bij Praktijk Hertig doen we dit met de bokshandschoenen aan in de boksring. Zo begeleiden we je in het bewust worden en het in beweging brengen van je patronen.

Doe de eerste stap!

w

Bespreek de mogelijkheden

In een telefonisch gesprek van 15 minuten focussen we samen op jouw vraag, situatie en hoe wij je kunnen helpen.

Plan een intake

In een intakegesprek nemen we uitgebreid aandacht voor jouw hulpvraag, krachten en levensgeschiedenis.

Klaar voor de eerste sessie

Met een helder plan gaan we aan de slag! Dat kan in onze huiselijke gesprekskamers, boksring of online.

Benieuwd naar ons aanbod ?

We helpen je graag verder.

Ook als je je situatie wilt overleggen en je weet bijvoorbeeld
niet goed of ons aanbod bij je past.