ANGST

Er zijn diverse vormen van angst die je leven op een vervelende manier kunnen beïnvloeden. Bij Praktijk Hertig zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van een scala aan angstklachten. Hieronder lees je enkele vormen van angstklachten.

Wat is bindingsangst en verlatingsangst?

Bij bindingsangst ga je langdurige intieme relaties of vriendschappen liever uit de weg. Ze blijven oppervlakkig. Dat is best lastig, aangezien je wel de behoefte aan liefde en contact hebt. De angst om afgewezen of verlaten te worden, beklemt je (verlatingsangst).

Om deze angsten te begrijpen, kijken we naar de manier waarop je als kind de band met je opvoeders hebt gekregen. Misschien spelen er vervelende gebeurtenissen mee waardoor je mogelijk een gebrek aan veiligheid en (zelf)vertrouwen hebt ervaren.

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst om te falen en daardoor niet aan de verwachtingen van jezelf en een ander te voldoen. Wanneer je moet presteren twijfel je zoveel aan jezelf dat het je functioneren belemmert.

Soms kan het leiden tot een black-out. Als je faalt, kan je het gevoel krijgen dat jij niet goed genoeg bent. Zo lokt faalangst een negatief zelfbeeld uit. Dat creëert een vicieuze cirkel. Je gaat steeds minder in jezelf geloven.

fobie

Wat is een fobie?

Een fobie kan invloed hebben op je functioneren. Je bent bijvoorbeeld bang voor een specifiek dier, zoals spinnen, voorwerpen of bepaalde situaties. Je weet dat je buitensporig bang reageert, maar toch kan je die angst niet onderdrukken.

Je vermijdt liever dan dat je je de confrontatie ermee aangaat. Dat betekent dat je misschien dingen niet meer doet die je wel zou willen. Wanneer je je fobie niet aanpakt, wordt de angst erger.

Wat is sociale angst?

Bij sociale angst heb je het gevoel dat iedereen kritiek op je heeft. Je durft niet in een groep te zijn of iets te zeggen. Je trekt je liever terug en je vermijdt die situaties.

Liever eenzaam dan de angst om als belachelijk gevonden te worden. Deze negatieve spiraal van sociale angst doorbreken is moeilijk om in je eentje te doorbreken.

Hoe kunnen wij je helpen?

In je eentje angsten overwinnen is moeilijk. Wij kunnen je helpen die negatieve spiraal te doorbreken! Daarvoor gebruiken we een combinatie van bewezen effectieve methoden zoals boks-psychotherapie, brainspotting, cognitieve gedragstherapie, schematherapie, kortdurende psychodynamische therapie en EMDR.

Je pakt met deze combinatie de oorsprong van je klachten aan. Je leert inzien hoe je jouw gedachten, gevoelens en gedrag kan beïnvloeden om je angsten te overwinnen.

EMDR

Schokkende gebeurtenissen kunnen ingrijpen in je leven. Soms raakt die natuurlijke verwerking geblokkeerd. EMDR is de meest aanbevolen traumatherapie.

Boks-psychotherapie

Als praten niet helpt om tot verandering te komen, kan boks-psychotherapie een uitkomst bieden!

Brainspotting

Brainspotting is een nieuwe therapievorm die zich richt op het verwerken van fysieke, mentale en emotionele blokkades die ons dagelijks functioneren hinderen.

CGT

Wanneer er negatieve of ongewenste gedachten zijn, dan kunnen die ervoor zorgen dat je klachten krijgt of tegen problemen oploopt. CGT leert je anders denken en doen.

Schematherapie

Leer jouw vastgeroeste patronen op te sporen, ontdek hoe ze ontstaan zijn en krijg inzicht in hoe ze in stand worden gehouden. Doorbreek je patronen!

Kortdurende psychodynamische psychotherapie

Wanneer je last hebt van stemmings- of angstklachten of wanneer vastgeroeste patronen je hinderen in het leven kan deze behandelvorm een oplossing zijn.

(Boks)coaching

Wil je in je kracht komen en het maximale uit jezelf halen? Dan kan onze (boks)coaching je daarbij helpen. 

Benieuwd naar ons aanbod ?

We helpen je graag verder.

Ook als je je situatie wilt overleggen en je weet bijvoorbeeld
niet goed of ons aanbod bij je past.