Tips om te ontspannen

21 okt, 2023

Voordat je deze blog gaat lezen, vragen we je eerst om het volgende te doen: ontspan je kaak, adem diep in en blaas rustig door je neus uit. Laat je schouders zachtjes hangen. Zo! Dat is je eerste stap om je lijf te ontspannen.

Stress en spanningsklachten?

Stress hoort bij het leven en in je lijf. Een beetje stress is gezond. Het helpt je om net dat beetje extra te geven om je doel te halen. Steeds meer mensen hebben echter last van langdurige stress en spanningsklachten. Onrust in het lichaam, een opgejaagd gevoel en moeite om te ontspannen zijn vaak genoemde klachten van de cliënten die zich bij ons aanmelden. Herken jij dit ook? We helpen je graag op weg met deze blog.

Hoe het zenuwstelsel hierbij een rol speelt

Een beetje stress is gezond en helpt ons verder in het leven. Het is dan ook belangrijk dat je daarna zorgt voor rust en ontspanning. Dan herstelt je lijf zich weer om weer gereed te zijn voor de volgende actie. Stress zit niet alleen in het hoofd, maar juist ook in ons lijf. Hoe dat in het lijf werkt? Dat gaat via ons zenuwstelsel.

Wat is het zenuwstelsel eigenlijk?

Het autonoom zenuwstelsel (oftewel de nervus vagus) is een uitgebreid netwerk aan zenuwbanen waar automatische processen in je lijf worden gestroomlijnd. Het regelt met name je hormoonhuishouding, ademhaling, hartslag en immuunsysteem. Fijn toch als alles automatisch gaat? In dit zenuwstelsel gaan twee belangrijke delen:

Sympathisch zenuwstelsel: het zorgt ervoor dat het lijf ‘aan’ gaat. Klaar voor actie om inspanning te leveren. Het gaspedaal. Stel je maar eens voor dat je een presentatie voor een groot publiek moet geven. Je hartslag draait op volle kracht, klamme handjes en je ademt sneller.
Parasympatisch zenuwstelsel: zorgt ervoor dat het lijf ‘uit’ gaat. Er ontstaat ontspanning, rust en herstel. Het rempedaal. Stel je nu maar eens voor dat je ontspannen op een luchtbedje op het water dobbert op je favoriete vakantiebestemming. Je bent kalm van binnen en je hebt een diepe rustige ademhaling.

nerve

De gevolgen van een overactief zenuwstelsel

Wanneer je te lang onder spanning hebt gestaan, staat je sympathisch zenuwstelsel constant ‘aan’. De stof die hierbij zorgt is adrenaline en cortisol. Je kunt je dan ook voorstellen dat dit veel energie kost. Je voelt je opgejaagd en alsof er elk moment iets naars kan gebeuren. Je staat in de zogenaamde ‘overlevingsmodus’. Dan wordt het steeds moeilijker om de uitknop te vinden en het lijf te ontspannen. Je staat dus als het ware steeds op het gaspedaal en het lukt niet meer goed op te remmen. Overprikkeling, overspanning en overbelasting liggen dan op de loer.

Bij deze overbelasting van het zenuwstelsel kunnen allerlei bijkomende klachten ontstaan, zoals

  •  Ontregelde hormooncyclus
  • Hoofdpijn
  • Slaapklachten
  • Spijsverteringsklachten
  • Stemmingsklachten
  • Hartkloppingen
  • Snel geprikkeld

Wat helpt om te ontspannen?

De oplossing klinkt eenvoudig: ontspannen. Voor iemand met een overprikkeld zenuwstelsel klinkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Stil op de bank zitten helpt dan niet voldoende om je te laten ontspannen. Herkenbaar?

Het is dan belangrijk dat je opnieuw leert je rempedaal te gebruiken en dat je leert om het parasympatisch zenuwstelsel gaat activeren. Wanneer je zenuwstelsel ontspannen is (en het parasympatisch deel geactiveerd wordt), zal je lichaam beter functioneren. Het is dus belangrijk dat je de switch-knop tussen de twee delen in het zenuwstelsel goed weet te gebruiken. Daarmee kan je zenuwstelsel switchen tussen ‘aan’ en ‘uit’; tussen actie en ontspanning. Wanneer dit systeem goed werkt en je lijf tussen de acties door goed kan ontspannen, zal je merken dat je prikkels beter aankunt en je je rustiger van binnen voelt.

Om jezelf te helpen ontspannen, kan je je zenuwstelsel kalmeren met ademhaling, meditatie, mindfullness, bewegen en lichaamsoefeningen. Dit geeft je zenuwstelsel het signaal dat veilig is en dat actie/overlevingsmodus niet meer nodig is. Het lichaam kalmeert en jij herstelt.

Benieuwd naar andere tips voor een mini vakantie voor je zenuwstelsel?

Met onze gratis flyer met 30 tips kan je zelf direct aan de slag.

Wellicht ook interessant

9,5 cliënttevredenheid in 2023

9,5 cliënttevredenheid in 2023

Onze psychotherapiepraktijk heeft hoge noteringen behaald in cliënttevredenheid! Op grond van alle trajecten die we in 2023 hebben afgesloten, ontvangen we van jullie een dikke 9,5!

Fijne feestdagen

Fijne feestdagen

Namens ons hele team wensen we je een mooie en liefdevolle kerst en een prachtig nieuwjaar toe. Blijf gezond en vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen.

De invloed van ademhaling op jouw welzijn

De invloed van ademhaling op jouw welzijn

Wist je dat jouw manier van ademen een grote invloed heeft op jouw algehele welzijn? In deze blog gaan we samen met jou op ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van ademhaling.