Wat is een burn-out?
Oorzaak
Een burn-out is het gevolg van een langdurige overspannenheid. Bij een burn-out voel je je opgebrand (‘burned out’) en dus uitgeblust. Het is een uitputtingstoestand van je lichaam en geest dat veroorzaakt wordt door langdurige stress (overspannenheid).
Wat zijn de klachten bij een
burn-out?
Het dagelijks leven komt met verplichtingen, gebeurtenissen en soms problemen. Vaak is dat werk gerelateerd, maar dat hoeft niet zo te zijn. Dat kan je tijdelijk stress en spanning geven. Soms gaat dat gepaard met lichamelijke en psychische problemen. In de meeste gevallen kan je brein die spanning zelf goed verwerken en je lichaam en geest weer tot rust en ontspanning brengen.
Wanneer de spanning aanhoudt, wordt het brein steeds minder goed in staat om die spanning af te remmen. Het gevolg is dat je gevoeliger wordt voor stress. Daarmee ontstaat een vicieuze cirkel: stress en spanning blijven in je lichaam en geest en je brein kan dit steeds minder goed verwerken waardoor je in een overspannen toestand raakt. Slapeloosheid, moeite met concentreren, overmatig piekeren, lichamelijke klachten en snel overspoeld raken zijn klachten die vaak ontstaan bij te veel en langdurige stress. Het is dan goed te begrijpen dat je lichaam en geest uitgeput en vermoeid raakt. Geregeld worden mensen dan prikkelbaar, snel van streek of somber.
We spreken van een burn-out wanneer deze klachten van overspanning, vermoeidheid en uitputting langer dan zes maanden bestaan. Het dagelijks functioneren wordt steeds moeilijker en zwaarder. Alles wordt snel te veel.
Hoe vaak komt een burn-out voor?
Bij ongeveer 17% van de mensen in Nederland komt een burn-out voor. Zowel mannen als vrouwen kunnen een burn-out ontwikkelen. In 2020 hadden 1,2 miljoen Nederlanders burn-out klachten.
Hoe ontstaat een burn-out?
Een burn-out ontstaat geleidelijk. Door signalen van je lichaam en geest te negeren, pleeg je roofbouw op jezelf. Je gaat maar door totdat het echt niet meer gaat. Sommige mensen storten in en zijn volledig geblokkeerd in hun denken en doen. Geregeld geven ze zichzelf de schuld en ervaren ze het ziek worden als falen.
Een belangrijke oorzaak van burn-out is meestal werk gerelateerde langdurige stress. Dat hoeft echter niet altijd met werkstress te maken te hebben. Het kan ook voorkomen in combinatie met het huishouden, de zorg voor de kinderen of door extra taken als mantelzorg.
Waarom krijgt iemand een burn-out?
Waarom krijgt iemand een burn-out terwijl een ander die in dezelfde situatie zit niet? Wij krijgen vaak deze vraag van onze cliënten. Wij vertellen hen dat er meestal sprake is van een combinatie van persoonlijke factoren. Je collega kan bij dezelfde werkdruk minder stress ervaren, terwijl jij dat wel zo ervaart. Wil je altijd alles perfect doen? Leg je voor jezelf altijd de lat hoog en stel je hoge verwachtingen van jezelf? Of durf je geen ‘nee’ te zeggen? Merk je dat je je lichamelijke signalen van stress wegstopt of dempt met alcohol of drugs om maar door te gaan?
Dan kan het zijn dat je je taken moeilijk kan afstaan of alleen kunt afronden als het perfect is. Moet je daarnaast ook nog andere ballen in de lucht houden, zoals een verhuizing of kleine kinderen voor wie je moet zorgen? Daarmee kan de stress hoog oplopen.
Wat te doen tegen een burn-out?
De eerste stap is het goed helder krijgen wat er aan de hand is. Daarmee kan er een effectieve aanpak opgesteld worden. Een verkeerde aanpak kan het herstel langer laten duren. En daar is niemand bij gebaat.
Belangrijk is om rust te nemen en stresserende taken af te staan. Elke dag dat je verder gaat, ga je over jouw grens en pleeg je roofbouw op jezelf. Vind een balans en ritme in je daginvulling met aandacht voor ontspanning en lichte inspanning, zoals een mini wandeling maken. Door rust te nemen, doorbreek je de vicieuze cirkel. Uiteindelijk zullen je klachten verminderen. Dit proces kan echter wel lang duren en vaak kan behandeling bij een psycholoog helpen om dit proces te versnellen en langdurig resultaat te geven.
Behandeling van een burn-out
Om burn-out klachten te verminderen en in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om de oorzaken van de burn-out in kaart te brengen. Daarmee kan je je bewust worden van hoe je omgaat met stress en welke persoonlijke factoren hiermee te maken hebben. Als je weet wat jouw klachten veroorzaakt, dan kan je treffende oplossingen inzetten met een langdurig resultaat. Het lichamelijke stresssysteem is dermate overbelast dat het lichaam veel tijd nodig heeft om weer in balans te komen. Zoek daarom professionele hulp die je daarbij kan ondersteunen.
Meer informatie
TNO_Rapport_NEA_Covid-19_maart.pdf
https://wp.monitorarbeid.tno.nl/wp-content/uploads/2021/04/TNO_Rapport_NEA-Covid-19_maart.pdf
Effectieve burn-out behandeling
bij Praktijk Hertig
Behandeling van een burn-out is effectief wanneer deze alle facetten en tot de kern aanpakt. Binnen zo’n aanpak zal er allereerst aandacht moeten zijn voor het verminderen van spanningen in het lichaam. Technieken die daarbij goed ingezet kunnen worden zijn lichaamsgeorienteerde technieken, zoals boks-psychotherapie en brainspotting. Vaak zijn er onverwerkte indrukkende gebeurtenissen die mede oorzaak zijn. Dan helpen traumaverwerkingstechnieken zoals EMDR. Om de vastgeroeste patronen te doorbreken, is schematherapie en cognitieve gedragstherapie een effectieve techniek. Om assertiever te worden, zijn assertiviteitstrainingen helpend.
Praktijk Hertig biedt zo’n effectief traject waarbij al deze methoden worden ingezet, zodat jij kunt herstellen van je burn-out klachten, assertiever wordt, je patronen kunt doorbreken en een gezonde manier zelfzorg aanleert. Een krachtige aanpak met duurzaam resultaat. Laat je herstel niet langer duren dan nodig is en kom in actie.
Herken jij bovenstaande klachten van en burn-out en ben je op zoek naar een effectieve aanpak? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Dan vertellen we je wat we voor je kunnen betekenen.
EMDR
Schokkende gebeurtenissen kunnen ingrijpen in je leven. Soms raakt die natuurlijke verwerking geblokkeerd. EMDR is de meest aanbevolen traumatherapie.
Brainspotting
Brainspotting is een nieuwe therapievorm die zich richt op het verwerken van fysieke, mentale en emotionele blokkades die ons dagelijks functioneren hinderen.
CGT
Wanneer er negatieve of ongewenste gedachten zijn, dan kunnen die ervoor zorgen dat je klachten krijgt of tegen problemen oploopt. CGT leert je anders denken en doen.
Schematherapie
Empowerment Training
Bij Praktijk Hertig ben je aan het juiste adres voor een empowerment training (in onze boksring) om jezelf weerbaarder te maken en beter je emoties te reguleren.
Boks-psychotherapie
Als praten niet helpt om tot verandering te komen, kan boks-psychotherapie een uitkomst bieden!
Wellicht ook interessant
9,5 cliënttevredenheid in 2023
Onze psychotherapiepraktijk heeft hoge noteringen behaald in cliënttevredenheid! Op grond van alle trajecten die we in 2023 hebben afgesloten, ontvangen we van jullie een dikke 9,5!
Fijne feestdagen
Namens ons hele team wensen we je een mooie en liefdevolle kerst en een prachtig nieuwjaar toe. Blijf gezond en vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen.
De invloed van ademhaling op jouw welzijn
Wist je dat jouw manier van ademen een grote invloed heeft op jouw algehele welzijn? In deze blog gaan we samen met jou op ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van ademhaling.