Verbeter je zelfbeeld met EMDR in de boksring

2 mrt, 2022

Negatief of laag zelfbeeld?

Niemand is helemaal tevreden met zichzelf. Logisch, want ieder heeft wel zijn eigenaardigheden. Soms kijkt iemand alleen nog maar naar die eigenaardigheden en lukt het niet om de aardigheden van zichzelf te zien. Dan kan iemand een negatief of laag zelfbeeld hebben.

Dat kan je leven zodanig beïnvloeden dat je niet (meer) de dingen in je leven doet die je eigenlijk zou willen doen. Maar wat is een zelfbeeld? Hoe ontstaat dit? En hoe kan je een negatief zelfbeeld verbeteren? Je leest het op deze pagina.

Stressvolle-Periode

Wat is een zelfbeeld?

Iedereen heeft een bepaald beeld van zichzelf. Dat noemen we ons zelfbeeld. Je zelfbeeld is een optelsom van je gedachten, je overtuigingen en de oordelen die je over jezelf hebt. Dat betekent niet dat dit een goede afspiegeling is van de realiteit. Het zelfbeeld is vaak een beoordeling van onszelf. Hoe we naar onszelf kijken, bepaalt ook hoe we ons (onbewust) gedragen.

Hoe herken je een negatief zelfbeeld?

Iedereen heeft wel eens dagen dat je je meer onzeker over jezelf voelt en dat je merkt dat je iets niet goed kan. Wanneer die onzekerheid doorslaat en de negatieve gedachten over jezelf domineren, dan heb je last van een negatief zelfbeeld. Hieronder lees je enkele kenmerken hoe je een negatief zelfbeeld kunt herkennen.

  • Je bent niet tevreden met jezelf, je vindt jezelf een loser.
  • Je denkt dat je niets kunt en niet goed genoeg bent.
  • Je kijkt naar wat je fout doet en je tekortkomingen en het lukt je niet goed naar wat je goed doet.
  • Je bent gevoelig voor kritiek van anderen en trekt het je snel aan.
  • Je bent altijd op zoek naar waardering van anderen en raakt teleurgesteld of boos wanneer je het niet krijgt.
  • Je denkt dat anderen beter en belangrijker zijn dan jezelf.
Negatief Zelfbeeld verbeteren bij Praktijk Hertig

Hoe ontstaat een zelfbeeld?

Gaandeweg in ons leven ontwikkelen we door alle ervaringen die we meemaken het beeld dat we van onszelf hebben. Wanneer we negatieve ervaringen meemaken in ons opgroeien, zoals vaak gepest zijn of buitengesloten worden, heeft dit ook invloed op de manier waarop we naar onszelf kijken.

Wanneer we dan ook veiligheid, waardering en verbondenheid hebben gemist, is er een disbalans in ons zelfbeeld ontstaan. Een negatief of laag zelfbeeld ligt dan op de loer. Een minderwaardigheidscomplex is ook een term die vaak hiermee bedoeld wordt.

Negatief zelfbeeld

Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt, kan het zijn dat je het moeilijk vindt om goede eigenschappen van jezelf te zien. Je hebt de neiging vooral de negatieve eigenschappen van jezelf te zien. Soms kijkt iemand alleen nog maar naar die eigenaardigheden en lukt het niet om de aardigheden van zichzelf te zien. En dat kan je veel hinder in het dagelijks leven geven. En dat kan vervelende gevoelens van angst, onzekerheid en verdriet oproepen.

 Laag zelfbeeld

 Met een laag zelfbeeld bedoelen we hetzelfde als een negatief zelfbeeld. Je hebt bijvoorbeeld weinig vertrouwen in jezelf. Je hebt dan vooral de neiging om de positieve eigenschappen van anderen te zien en die met jezelf te vergelijken. Je haalt jezelf naar beneden en je bent vooral goed om de negatieve kanten van jezelf op te noemen.

Stressvolle-Periode

Gevolgen van een negatief zelfbeeld

De manier waarop we naar onszelf kijken, bepaalt grotendeels (onbewust) hoe we met onszelf en met ons leven omgaan. Bij een negatief zelfbeeld beschouw je jezelf als onbelangrijk en onbekwaam. Het risico is dat psychische klachten zich kunnen ontwikkelen, zoals faalangst, sociale angst, depressie of ongezonde vastgeroeste patronen. Misschien isoleer je jezelf steeds meer uit angst voor afwijzing of kritiek. Misschien durf je niet te solliciteren of je aan te melden voor die ene opleiding, omdat je denkt “ik kan het toch niet” of ben “Ik ben niet goed genoeg”. En juist omdat je steeds minder deze dingen probeert, houd je dat lage zelfbeeld makkelijker in stand.

Kan je een negatief zelfbeeld veranderen?

Misschien denk je wel dat je niet kunt veranderen hoe je denkt over jezelf, omdat je overtuigingen zo hardnekkig zijn en je niet anders weet. Toch is dit mogelijk! Vaak wordt een negatief zelfbeeld behandeld met een training of een online module. Deze zijn vaak gebaseerd op cognitieve gedragstherapie; over het veranderen van je gedachten (je cognities).

Helaas horen we vaak terug dat ondanks al je tijd, geld en energie die je in de training of module hebt gestopt, niet tot het gewenste resultaat heeft bereikt. Hoe graag je ook positiever en beter over jezelf wilt denken, toch voelt het niet zo. Gevoelsmatig blijft iemand zich negatief voelen over zichzelf. Dat komt door nare herinneringen aan gebeurtenissen waardoor iemand is gaan geloven dat iemand niet goed genoeg of onbelangrijk is.

Verbeter je zelfbeeld met EMDR

 Om een negatief zelfbeeld echt te verbeteren naar een positief realistisch zelfbeeld, moeten we naar de oorsprong van het ontstaan van het laag zelfbeeld en naar de meest hardnekkige overtuigingen die het bewijs zijn dat iemand niet goed genoeg is of onbelangrijk is. Een aanpak van niet alleen anders leren denken maar ook anders leren voelen.

EMDR is de meest aanbevolen methode voor het opruimen van die beschadigende herinneringen aan die vervelende gebeurtenissen. Wanneer iemand niet goed woorden kan geven aan de oorsprong van een laag zelfbeeld, kan brainspotting als methode goed ingezet worden. Voor het veranderen van oude vastgeroeste patronen, kan schematherapie helpend zijn om inzicht in jezelf en je gedrag te vergroten.

Juist de combinatie van deze methoden is effectief bij het verbeteren van een negatief zelfbeeld, waardoor je niet alleen op korte termijn maar ook op lange termijn je positief realistisch over jezelf denkt, voelt en ernaar gedraagt.

Toe aan beter over jezelf denken en voelen?

Merk je dat je een negatief zelfbeeld hebt en heb je er in het dagelijks leven hinder van? Denk dan eens aan EMDR in de boksring.

Ben je eraan toe om die stap naar een beter zelfgevoel te zetten? We raden je dan wel aan om te kiezen voor een therapeut met een goede therapeutische vooropleiding zodat je in het gehele proces goed begeleid wordt.

EMDR

Schokkende gebeurtenissen kunnen ingrijpen in je leven. Soms raakt die natuurlijke verwerking geblokkeerd. EMDR is de meest aanbevolen traumatherapie.

Brainspotting

Brainspotting is een nieuwe therapievorm die zich richt op het verwerken van fysieke, mentale en emotionele blokkades die ons dagelijks functioneren hinderen.

CGT

Wanneer er negatieve of ongewenste gedachten zijn, dan kunnen die ervoor zorgen dat je klachten krijgt of tegen problemen oploopt. CGT leert je anders denken en doen.

Schematherapie

Leer jouw vastgeroeste patronen op te sporen, ontdek hoe ze ontstaan zijn en krijg inzicht in hoe ze in stand worden gehouden. Doorbreek je patronen!

Empowerment Training

Bij Praktijk Hertig ben je aan het juiste adres voor een empowerment training  (in onze boksring) om jezelf weerbaarder te maken en beter je emoties te reguleren.

Boks-psychotherapie

Als praten niet helpt om tot verandering te komen, kan boks-psychotherapie een uitkomst bieden!

Wellicht ook interessant

9,5 cliënttevredenheid in 2023

9,5 cliënttevredenheid in 2023

Onze psychotherapiepraktijk heeft hoge noteringen behaald in cliënttevredenheid! Op grond van alle trajecten die we in 2023 hebben afgesloten, ontvangen we van jullie een dikke 9,5!

Fijne feestdagen

Fijne feestdagen

Namens ons hele team wensen we je een mooie en liefdevolle kerst en een prachtig nieuwjaar toe. Blijf gezond en vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen.

De invloed van ademhaling op jouw welzijn

De invloed van ademhaling op jouw welzijn

Wist je dat jouw manier van ademen een grote invloed heeft op jouw algehele welzijn? In deze blog gaan we samen met jou op ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van ademhaling.