Stress? Al eens gedacht aan brainspotting?

4 feb, 2022

Piekeren Over Werk coaching Praktijk Hertig

Last van teveel stress?

Wist je dat stress een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid is? Stressoren kunnen van buitenaf komen, maar de meest schadelijke stressoren creeren we vaak zelf waardoor de stress kan oplopen. Door iets als spannend te ervaren en er van alles over te vinden, kan stress oplopen.

Stress is niet erg. Stress heb je juist even nodig om die ene inspanning te leveren. Een beetje spanning en stress is dus gezond en zelfs nodig om de uitdagingen in het leven aan te kunnen, maar een te veel en te lang aan stress geeft op termijn schade. Er wordt dan roofbouw gepleegd. Dat kan zich uiten in irritatie en snel emotioneel zijn, vermoeidheidsklachten, ’s nachts wakker liggen, onrustig en gespannen voelen, slechte concentratie en aandacht, niet kunnen stoppen met malen en piekeren en lichamelijke klachten als buikpijn.

Schadelijke gevolgen van stress

Wanneer stress te lang en te intensief aanhoudt, is dat schadelijk voor ons. Dan is het belangrijk om te ontladen van die stress. En dat bedoelen we letterlijk.

Een mooie vergelijking is die met het dierenrijk. Wanneer een dier uit een spannende situatie komt, schudt het letterlijk alle opgebouwde spanning uit het lijf. Dat zouden wij ook meer moeten doen.

Het brein zendt veel adrenaline en cortisol (lichaamseigen hormonen) het lijf in om het lichaam alert te maken voor die ene inspanning. Wanneer we daarna niet goed herstellen en ons ontdoen van die opgebouwde spanning kan die spanning in het lijf blijven waardoor we spanningsklachten ontwikkelen.

Het risico op een overspanning en burn-out ligt dan op de loer. Stress zorgt alleen voor klachten wanneer er onvoldoende rust en ontlading tegenover staat.

brainspotting bij Praktijk Hertig Zwolle

Brainspotting kan helpen

Keihard werken betekent dan ook keihard rusten, zoals niets doen, slapen of luieren. Maar wat als dat onvoldoende werkt, omdat je je al gespannen voelt en niet meer goed kunt ontspannen? Of wat als je actief aan je herstel wilt werken? Dan kan brainspotting je helpen.

Brainspotting is een psychotherapeutische methode die zich richt op het verwerken van alle fysiologische blokkades (opgebouwde spanning) die ons dagelijks functioneren negatief beinvloeden.

Brainspotting is voor iedereen toegankelijk en juist wanneer je niet zo’n prater bent. Het heeft een laagdrempelige aanpak en bereikt die dieper geleden gebieden in de hersenen (limbisch systeem) waar we met onze cognitieve vermogens niet bij kunnen. Lees onze blog over brainspotting wanneer je meer over deze aanpak wilt weten.

Pedro Sloots Bokstherapeut Praktijk Hertig Zwolle

Brainspotting voor sporters, artiesten en executieven

Steeds meer artsen en hulpverleners adviseren brainspotting omdat het juist zo goed werkt en toegankelijk is. Wetenschappelijke onderzoeken, met name in de Verenigde Staten, tonen aan dat de methode effectief kan zijn. Niet alleen voor overbelaste mensen, maar ook steeds meer als preventie om uitval te voorkomen.

Niet alleen bij werknemers, maar met name ook bij topsporters, artiesten en executives is actief herstellen belangrijk om die topprestaties te kunnen blijven leveren. 

Toe aan een opgeruimd lijf?

Dus, ervaar je stress en lichamelijke spanning en lukt het je niet goed om hiervan te herstellen? Denk dan eens aan brainspotting.

Ben je eraan toe om die stap naar een ‘schoner’ lijf en brein te zetten? We raden je dan wel aan om te kiezen voor een brainspot-therapeut met een goede therapeutische vooropleiding zodat je in het gehele proces goed begeleid wordt.

EMDR

Schokkende gebeurtenissen kunnen ingrijpen in je leven. Soms raakt die natuurlijke verwerking geblokkeerd. EMDR is de meest aanbevolen traumatherapie.

Brainspotting

Brainspotting is een nieuwe therapievorm die zich richt op het verwerken van fysieke, mentale en emotionele blokkades die ons dagelijks functioneren hinderen.

CGT

Wanneer er negatieve of ongewenste gedachten zijn, dan kunnen die ervoor zorgen dat je klachten krijgt of tegen problemen oploopt. CGT leert je anders denken en doen.

Schematherapie

Leer jouw vastgeroeste patronen op te sporen, ontdek hoe ze ontstaan zijn en krijg inzicht in hoe ze in stand worden gehouden. Doorbreek je patronen!

Empowerment Training

Bij Praktijk Hertig ben je aan het juiste adres voor een empowerment training  (in onze boksring) om jezelf weerbaarder te maken en beter je emoties te reguleren.

Boks-psychotherapie

Als praten niet helpt om tot verandering te komen, kan boks-psychotherapie een uitkomst bieden!

Wellicht ook interessant

9,5 cliënttevredenheid in 2023

9,5 cliënttevredenheid in 2023

Onze psychotherapiepraktijk heeft hoge noteringen behaald in cliënttevredenheid! Op grond van alle trajecten die we in 2023 hebben afgesloten, ontvangen we van jullie een dikke 9,5!

Fijne feestdagen

Fijne feestdagen

Namens ons hele team wensen we je een mooie en liefdevolle kerst en een prachtig nieuwjaar toe. Blijf gezond en vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen.

De invloed van ademhaling op jouw welzijn

De invloed van ademhaling op jouw welzijn

Wist je dat jouw manier van ademen een grote invloed heeft op jouw algehele welzijn? In deze blog gaan we samen met jou op ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van ademhaling.