Effectieve traumaverwerking in de boksring voor medewerkers

17 jan, 2022

Traumaverwerking voor medewerkers

Het lijkt wel op dagelijkse basis in het nieuws te komen, de agressiviteit tegen hulpverleners. Een brandweerman die wordt gehinderd bij het doen van zijn werk of een ambulancemedewerker die wordt belaagd tijdens het hulpverlenen. Ook justitie- en politiemedewerkers maken dagelijks stressvolle situaties mee.

En dit zijn enkel de gevallen die de media bereiken. Ook leerkrachten of ziekenhuismedewerkers krijgen regelmatig te maken met agressie en stressvolle omstandigheden. Eigenlijk iedereen die een geüniformeerd beroep heeft, wordt op meer of minder regelmatige basis blootgesteld aan schokkende gebeurtenissen en incidenten.  De stress binnen deze beroepen is helaas bovengemiddeld groot en dit heeft dan ook gevolgen voor de betrokkenen.

Schokkende gebeurtenissen kunnen een enorme impact hebben en leiden tot psychische problemen die van invloed zijn op het werk en het privéleven. Niet altijd is een natuurlijke veerkracht voldoende om hier bovenop te komen. De bekendste diagnose is de posttraumatische stress-stoornis (PTSS), maar slaapklachten, overspannenheid en burn-out komt ook vaak voor. Mensen in uniformdienst zijn niet snel geneigd om hulp te zoeken. Dit gebeurt vaak pas wanneer de klachten al fors zijn. Het is een goede stap om over dit soort zaken te praten, maar praten is niet altijd effectief.

Praktijk Hertig ondersteunt die medewerkers in het omgaan met ingrijpende gebeurtenissen en het langdurige werken onder stressvolle omstandigheden. Er komt steeds meer aandacht voor behandelvormen die anders zijn dan de reguliere ‘praat’-vormen die niet altijd goed aansluiten bij met name geüniformeerde medewerkers. Tijd dus om je voorstellen aan onze gespecialiseerde aanpak: Boks-psychotherapie of boks-coaching.

Bokscoaching Praktijk Hertig Zwolle

EMDR in de boksring

Boks-psychotherapie is een specialistische aanpak waar mentale, emotionele én lichamelijke trauma’s en blokkades effectief opgeruimd worden. Bij boks-psychotherapie doe je boks-oefeningen onder begeleiding van onze bokstherapeut terwijl je tussendoor in gesprek bent met onze GZ-psycholoog.

Met boks-psychotherapie ga je daadwerkelijk de boksring in. Doordat je fysiek aan het werk wordt gezet door onze bokstherapeut, kun je met minder weerstand de sessie ondergaan. Bovendien is het wel actiever en leuker wat veel mensen met een geüniformeerd beroep aanspreekt.

boks-psychotherapie Praktijk Hertig

Boks-coaching voor effectieve traumaverwerking

Mensen met trauma- en stressklachten kunnen op verschillende manieren reageren op het moment dat hen iets doet herinneren aan de schokkende ervaring. Het brein schakelt dan onbewust een automatisch overlevingsmechanisme in (vechten, vluchten, verstarren of verslappen). Het brein stuurt eerst die trauma-signalen door het lichaam heen, pas daarna word je er bewust van en kun je erover nadenken en woorden aangeven. Het lichaam geeft dus al eerst de trauma-signalen aan, nog voordat je erover nadenkt.

Tijdens de traumabehandeling in de boksring wordt dit overlevingsmechanisme dus al vrij snel duidelijk en zichtbaar. Op zo’n moment raak je geblokkeerd en reageer je vanuit overlevingsmechanisme. Dan vindt er geen emotionele verwerking plaats, waardoor psychische klachten blijven bestaan.

Door in een boksring met boks-oefeningen te werken, bevrijd je je daaruit en kan je het brein en het lijf weer in beweging brengen om de verwerking af te maken. Effectiever dan wanneer je er alleen maar over praat! Onze ervaren therapeuten helpen je stap voor stap door dit proces heen zodat je brein en het lichaam de onverwerkte trauma’s kan verwerken.

Pedro Sloots Bokstherapeut Praktijk Hertig Zwolle

Bokstherapie voor medewerkers met een geüniformeerd beroep met trauma’s

Het op eigen veerkracht proberen te verwerken van een trauma, is iets wat we veel zien voorkomen bij personen met een geüniformeerd beroep. Maar juist dit zijn beroepen waarbij heftige gebeurtenissen en ervaringen relatief veel voorkomen en waar goede verwerking dus heel belangrijk is. Ons antwoord hierop is boks-psychotherapie.

Door onze jarenlange werkervaring binnen justitie, verslavingszorg, forensische psychiatrie en de (gesloten) jeugdzorg weten we als geen ander hoe zwaar het werk kan zijn en welke situaties op de werkvloer kunnen voorkomen. Boks-psychotherapie of boks-coaching is een vorm van verwerking van schokkende gebeurtenissen of langdurig onder stress werken die juist bij deze doelgroep heel goed aanslaat.

Dan vraag je je misschien af hoe de therapie eruitziet. Wat doen we tijdens een sessie? Nou, dat is anders dan een “gewone praatsessie”… De sessies vindt niet plaats op de typische sofa, sterker nog, we zijn helemaal niet in een spreekkamer. De sessies vinden plaats in onze boksring! Met niet alleen een GZ-psycholoog maar ook een bokstherapeut die je begeleiden om de blokkades, stress en trauma’s te verwerken. Deze bokstherapeut zorgt ervoor dat je je focust op het boksen, tussendoor begeleidt onze gz-psycholoog je met wetenschappelijk bewezen methoden van traumabehandeling, zoals EMDR.

Hierbij zijn er veel verschillende onderdelen van het brein aan werk, waardoor de verwerking heel efficiënt en effectief is. Omdat je ook nog eens lichamelijk bezig bent, is de afname van stress veel sterker dan wanneer er alleen gesprekken plaatsvinden. Bovendien is het ook nog eens leuk om op een andere wijze je klachten aan te pakken.

Blijf niet rondlopen met stressklachten of onverwerkte trauma’s

Hoe veerkrachtig je ook bent, niemand is volledig ongevoelig voor druk, stress, trauma’s en ingrijpende gebeurtenissen. Schokkende gebeurtenissen, intimidaties of gewelddadig situaties kunnen blijvende nare herinneringen achterlaten. In een later stadium kunnen er hierdoor zelfs stress- en trauma-gerelateerde klachten door ontstaan.

Blijf hier niet mee rondlopen, want dit soort klachten gaat niet altijd zomaar weg. Soms heeft ons brein en ons lichaam extra ondersteuning nodig bij het verwerken. Traumaverwerking biedt deze ondersteuning.

Wij komen graag met je in contact om je hier meer over te vertellen en te onderzoeken of of deze aanpak iets voor jou is.

EMDR

Schokkende gebeurtenissen kunnen ingrijpen in je leven. Soms raakt die natuurlijke verwerking geblokkeerd. EMDR is de meest aanbevolen traumatherapie.

Brainspotting

Brainspotting is een nieuwe therapievorm die zich richt op het verwerken van fysieke, mentale en emotionele blokkades die ons dagelijks functioneren hinderen.

CGT

Wanneer er negatieve of ongewenste gedachten zijn, dan kunnen die ervoor zorgen dat je klachten krijgt of tegen problemen oploopt. CGT leert je anders denken en doen.

Schematherapie

Leer jouw vastgeroeste patronen op te sporen, ontdek hoe ze ontstaan zijn en krijg inzicht in hoe ze in stand worden gehouden. Doorbreek je patronen!

Empowerment Training

Bij Praktijk Hertig ben je aan het juiste adres voor een empowerment training  (in onze boksring) om jezelf weerbaarder te maken en beter je emoties te reguleren.

Boks-psychotherapie

Als praten niet helpt om tot verandering te komen, kan boks-psychotherapie een uitkomst bieden!

Wellicht ook interessant

9,5 cliënttevredenheid in 2023

9,5 cliënttevredenheid in 2023

Onze psychotherapiepraktijk heeft hoge noteringen behaald in cliënttevredenheid! Op grond van alle trajecten die we in 2023 hebben afgesloten, ontvangen we van jullie een dikke 9,5!

Fijne feestdagen

Fijne feestdagen

Namens ons hele team wensen we je een mooie en liefdevolle kerst en een prachtig nieuwjaar toe. Blijf gezond en vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen.

De invloed van ademhaling op jouw welzijn

De invloed van ademhaling op jouw welzijn

Wist je dat jouw manier van ademen een grote invloed heeft op jouw algehele welzijn? In deze blog gaan we samen met jou op ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van ademhaling.