Bij welke klachten is brainspotting effectief

22 apr, 2022

Nieuwe vorm van therapie

Het menselijk brein is een zeer complex orgaan waarvan we nog lang niet alles weten. Het brein reguleert onze slaap, gedachten en emoties, maar bevat ook onze herinneringen en persoonlijkheid. Wanneer de werking van het brein verstoord raakt, heeft dit een grote invloed op het dagelijks functioneren. Gelukkig ontdekken we door wetenschappelijk onderzoek steeds meer hoe ons brein werkt. Zo kunnen we methoden ontwikkelen die ons helpen.

Brainspotting is een nieuwe vorm van therapie die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste fysiologische blokkades die een negatieve invloed hebben op ons dagelijks functioneren.

Wij leggen je graag uit wat brainspotting precies inhoudt en bij welke klachten brainspotting effectief kan zijn.

Wat is brainspotting

Blokkades in het brein en lijf opruimen

De hersenen krijgen dagelijks veel prikkels te verduren. Deze ervaringen worden door het brein verwerkt. Eigenlijk is dit proces continu aan de gang. Sommige ervaringen zijn prettig of neutraal, maar ieder mens maakt ook minder fijne dingen mee.

Bij een negatieve, emotionele of langdurig vervelende ervaring, kunnen er blokkades optreden in het brein en lijf. Dit gebeurt omdat de ervaring niet verwerkt kan worden door de emotionele lading. In feite houdt het brein een trauma ‘vast’.

Zulke blokkades kunnen veel invloed hebben op het functioneren van de hersenen. Dit is niet altijd te merken; sommige mensen leven er al jaren mee en zijn eraan gewend. Soms zijn mensen zich niet bewust van blokkades, maar ervaren ze wel vage klachten. Zelfs mensen die geen actieve herinneringen hebben aan hun jeugd of negatieve ervaringen, kunnen zich wel (ineens) verdrietig of eenzaam voelen, zonder duidelijke aanleiding.

Deze klachten kunnen zich tot een patroon ontwikkelen. Het ontwikkelen van een angststoornis, stress gerelateerde klachten en problemen in de relationele sfeer komen vaak voor. In 2011 waren er in Nederland bijna 1,1 miljoen mensen met een gediagnosticeerde angststoornis. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar meer wordt, vooral onder jonge mensen.

Brainspotting kan zeer effectief zijn bij angstklachten, maar bijvoorbeeld ook bij:

Verslavingsproblemen
Stress gerelateerde klachten, overbelasting en burn-out klachten
Stemmingsklachten, zoals somberheid, angst en agitatie
(Chronische) pijnklachten
Onzekerheidsgevoelens, negatief zelfbeeld
Sportblessures

Brainspotting bij Praktijk Hertig Zwolle

Wat is brainspotting?

Bij brainspotting is het doel om blokkades in het brein en lijf op te ruimen. Hiervoor wordt het gezichtsveld gebruikt, het brein is immers goed in het verwerken van visuele informatie. Wanneer iemand ergens over praat of aan denkt, dan kijkt diegene naar een bepaald punt. Door naar dat punt te blijven kijken (spot), worden belangrijke gebieden in de hersenen geactiveerd waar een blokkade zit.

Vaak zitten deze blokkades in het deel van het brein (limbisch systeem) waar je met je bewustzijn niet bij komt. Hierdoor worden de onverwerkte blokkades geactiveerd waarna het brein tot een verwerkingsproces kan komen. Zo heelt het brein zichzelf en kunnen de trauma’s geleidelijk worden verwerkt.

Brainspotting

De effecten van brainspotting

Brainspotting kan een effectieve methode zijn die geschikt is voor het opruimen van diepgewortelde klachten en blokkades. Brainspotting ruimt die blokkades op die in de dieper gelegen structuren in het brein (limbisch systeem) liggen, waar je met gesprekstherapie in de regel niet bij komt. Onder begeleiding van een gespecialiseerde therapeut kunnen met brainspotting persoonlijke overwinningen worden behaald.

Nadat brainspotting in 2003 bij toeval werd ontdekt, zijn er inmiddels over de hele wereld 13.000 therapeuten opgeleid. Brainspotting is nieuw in Nederland en werd pas in 2012 geïntroduceerd bij een kleine groep therapeuten. Op dit moment wordt er wereldwijd onderzoek gedaan naar de werking van brainspotting, waarbij onderzoek de positieve effectiviteit al goed in beeld gebracht heeft.

Het wegnemen van dergelijke blokkades in het brein is niet makkelijk. Daarom is het zo van belang dat dit gebeurt onder de juiste begeleiding in een omgeving waar jij je veilig voelt. Met brainspotting kan er gezorgd worden dat negatieve ervaringen niet meer zoveel grip op je leven hebben.

Brainspotting bij Praktijk Hertig

Praktijk Hertig biedt brainspotting aan. Brainspotting kan, net als de methode EMDR, effectief zijn bij het opruimen van de gevolgen van schokkende ervaringen. Het heeft met name meerwaarde wanneer:

Je je klachten moeilijk kunt verwoorden;
Je niet goed de herkomst van je emoties kunt aangeven;
Je zoveel hebt meegemaakt dat je niet weet waar te beginnen;
Je de neiging hebt om je eigen verwerkingsproces te vermijden;
Je minder wilt rationaliseren en meer lichaamsgericht en emotioneel wilt opruimen;
Je juist je eigen hulpbronnen wilt versterken.

Wij bieden je de veilige en deskundige omgeving waarin je je blokkades uit het verleden kunt opruimen. Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op.

EMDR

Schokkende gebeurtenissen kunnen ingrijpen in je leven. Soms raakt die natuurlijke verwerking geblokkeerd. EMDR is de meest aanbevolen traumatherapie.

Brainspotting

Brainspotting is een nieuwe therapievorm die zich richt op het verwerken van fysieke, mentale en emotionele blokkades die ons dagelijks functioneren hinderen.

CGT

Wanneer er negatieve of ongewenste gedachten zijn, dan kunnen die ervoor zorgen dat je klachten krijgt of tegen problemen oploopt. CGT leert je anders denken en doen.

Schematherapie

Leer jouw vastgeroeste patronen op te sporen, ontdek hoe ze ontstaan zijn en krijg inzicht in hoe ze in stand worden gehouden. Doorbreek je patronen!

Empowerment Training

Bij Praktijk Hertig ben je aan het juiste adres voor een empowerment training  (in onze boksring) om jezelf weerbaarder te maken en beter je emoties te reguleren.

Boks-psychotherapie

Als praten niet helpt om tot verandering te komen, kan boks-psychotherapie een uitkomst bieden!

Wellicht ook interessant

9,5 cliënttevredenheid in 2023

9,5 cliënttevredenheid in 2023

Onze psychotherapiepraktijk heeft hoge noteringen behaald in cliënttevredenheid! Op grond van alle trajecten die we in 2023 hebben afgesloten, ontvangen we van jullie een dikke 9,5!

Fijne feestdagen

Fijne feestdagen

Namens ons hele team wensen we je een mooie en liefdevolle kerst en een prachtig nieuwjaar toe. Blijf gezond en vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen.

De invloed van ademhaling op jouw welzijn

De invloed van ademhaling op jouw welzijn

Wist je dat jouw manier van ademen een grote invloed heeft op jouw algehele welzijn? In deze blog gaan we samen met jou op ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van ademhaling.