BEPP: Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS

8 mrt, 2023

BEPP: Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS

Op 5 mei 2023, de dag van Bevrijding, is onze praktijk gesloten. Vier de vrijheid met de mensen die je lief hebt en geniet! Dat gaan wij ook doen!

Wat is PTSS?

Een posttraumatische stressstoornis komt vaker voor dan je misschien denkt. Ongeveer een half miljoen Nederlanders ontwikkelt deze klachten. Daarvan is de meerderheid vrouw (de Vries & Olff, 2009). Je kunt PTSS krijgen als gevolg van één ingrijpende gebeurtenis, maar het kan ook zijn dat je meerdere nare gebeurtenissen hebt meegemaakt. Een belangrijk kenmerk van PTSS is dat je stresserende psychische klachten ervaart door het meemaken van een schokkende gebeurtenis.

Bij PTSS kan je je last hebben van opdringerige gedachten, zoals herbelevingen, flashbacks of nachtmerries. Je herbeleeft als het ware de schokkende gebeurtenissen. Je kunt je angstig en gespannen voelen. Daarom ga je liever alle dingen uit de weg die je eraan doen denken. Je durft bijvoorbeeld niet meer alleen buiten in het donker te lopen of te autorijden. Deze vermijding helpt je even, maar daarmee gaan je klachten op langere termijn niet weg en het maakt je leven kleiner.

Je kunt je verder prikkelbaar, gespannen of onveilig voelen. Je vraagt je misschien steeds af waarom je niets het gedaan op het moment dat de gebeurtenis plaatsvond. Misschien gebruik je alcohol of drugs om de spanning te minderen of je schuldgevoelens even te vergeten. Voor veel mensen met PTSS lukt het niet meer om werk, relaties of andere sociale activiteiten vol te houden. Dat kan doordat je moeite hebt met concentreren of omdat je langdurige slaapklachten hebt of snel geïrriteerd bent (APA, 2014).

Traumaklachten kunnen zich direct na een schokkende gebeurtenis ontwikkelen, maar soms kunnen klachten pas na een langere tijd, soms wel na jaren, tevoorschijn komen, bijvoorbeeld door het zien van iets op televisie of door het horen van een bepaalde stem of ruiken van een bepaald geurtje.

Voor wie is BEPP?

BEPP is een traumagerichte therapie die geschikt is voor mensen die hinder hebben van PTSS-klachten. Daarmee sluit de therapie aan op het natuurlijke emotionele verwerkingsproces. De therapie helpt om het trauma te verwerken en het leven op een nieuwe manier te aanvaarden. Soms is BEPP niet geschikt als behandelvorm. Als er sprake is van andere psychiatrische problemen en/of ernstige problemen met het gebruik van alcohol of middelen, is er vaak eerst andere hulp nodig.

Wat houdt BEPP in?

In BEPP zijn werkzame elementen uit verschillende therapierichtingen op een logische manier samengebracht, zoals het geven van voorlichting (psycho-educatie), traumaverwerking door imaginaire exposure, het schrijven van een brief, het meenemen van een memorabilia, bewustwording én doorbreken van patronen passend bij ongewenste gedachten en coping. Tot slot een afscheidsritueel om het intensieve maar succesvolle traject af te sluiten.

De therapie begint waarbij we je uitgebreide uitleg geven over je klachten (psycho-educatie) en de relatie met het trauma. Dit doen we bij voorkeur samen met je partner of andere naaste. Vervolgens vragen we je in detail te vertellen over de ingrijpende gebeurtenis. Daarbij wordt de gebeurtenis zo levendig mogelijk teruggehaald. Door middel van denkbeeldige blootstelling, ofwel imaginaire exposure, ga je terug naar de ingrijpende gebeurtenis. Hierbij nemen we uitgebreid ruimte voor nare emoties, zoals verdriet en boosheid.

We vragen je ook om een voorwerp mee te nemen dat je doet denken aan de ingrijpende gebeurtenis. Dit kan bijvoorbeeld een foto, kledingstuk, sieraad of tas zijn. Daarna vragen we je een brief aan de persoon of instantie te schrijven die verantwoordelijk wordt gehouden voor het trauma. Dat kan een boze brief, verdrietige brief of afscheidsbrief zijn. De brief maakt onderdeel uit van de therapie en wordt niet verstuurd.

Zodra je klachten aanzienlijk zijn verminderd, richten we de aandacht op de impact van de ingrijpende gebeurtenis en wat je ervan kan leren. Dit noemen we ook wel betekenisgeving. We sluiten de therapie af met een afscheidsritueel. Soms betrekken we, op je uitnodiging, je naaste hierbij.

Praten met psycholoog

Hoelang duurt BEPP?

BEPP bestaat gemiddeld uit 16 sessies van 1 uur. Bij Praktijk Hertig is er ook een mogelijkheid om sessies van 2 uur per week te plannen. De sessies vinden bij voorkeur wekelijks plaats. Na een sessie kan je een paar dagen meer last hebben van de herinnering die in de sessie is besproken. We zullen de nawerkingen hiervan goed met je bespreken en hoe je hiermee het beste kan omgaan.

Is BEPP effectief?

De effectiviteit van BEPP is onder meer aangetoond in onderzoek onder politiemensen met PTSS. Verder is het effect van BEPP onderbouwd met onderzoek onder mensen met PTSS met verschillende traumata. Meer weten over de wetenschappelijke onderbouwing van BEPP? Kijk dan even bij de referenties onderaan deze blog.

Meer informatie

APA (2014). Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5). Nederlandse vertaling van Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5th Edition. Arlington: American Psychiatric Association.

Berthold P. R. Gersons, Ingrid V. E. Carlier, Regina D. Lamberts, & Bessel A. van der Kolk | 2000 In: Journal of Traumatic Stress, ISSN 0894-9867 | 13 | 2 | 333–347
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1023/A:1007793803627/abstract

BEPP bij Praktijk Hertig

Herken je meerdere klachten bij jezelf? En heb je deze langer dan vier weken?  Wil jij rustig kunnen nadenken over wat je meegemaakt hebt, zonder dat je opnieuw overspoeld wordt door nare gevoelens zoals machteloosheid of angst? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Er zijn goede behandelmethoden waarbij je snel verbetering kunt merken. De huisarts kan je verwijzen naar een traumatherapeut. 

Anjes Hertig, gz-psycholoog en traumatherapeut, kan zich nu ook BEPP-therapeut noemen nadat ze de opleiding in februari 2023 succesvol afrondde. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

EMDR

Schokkende gebeurtenissen kunnen ingrijpen in je leven. Soms raakt die natuurlijke verwerking geblokkeerd. EMDR is de meest aanbevolen traumatherapie.

Brainspotting

Brainspotting is een nieuwe therapievorm die zich richt op het verwerken van fysieke, mentale en emotionele blokkades die ons dagelijks functioneren hinderen.

CGT

Wanneer er negatieve of ongewenste gedachten zijn, dan kunnen die ervoor zorgen dat je klachten krijgt of tegen problemen oploopt. CGT leert je anders denken en doen.

Schematherapie

Leer jouw vastgeroeste patronen op te sporen, ontdek hoe ze ontstaan zijn en krijg inzicht in hoe ze in stand worden gehouden. Doorbreek je patronen!

Empowerment Training

Bij Praktijk Hertig ben je aan het juiste adres voor een empowerment training  (in onze boksring) om jezelf weerbaarder te maken en beter je emoties te reguleren.

Boks-psychotherapie

Als praten niet helpt om tot verandering te komen, kan boks-psychotherapie een uitkomst bieden!

Wellicht ook interessant

9,5 cliënttevredenheid in 2023

9,5 cliënttevredenheid in 2023

Onze psychotherapiepraktijk heeft hoge noteringen behaald in cliënttevredenheid! Op grond van alle trajecten die we in 2023 hebben afgesloten, ontvangen we van jullie een dikke 9,5!

Fijne feestdagen

Fijne feestdagen

Namens ons hele team wensen we je een mooie en liefdevolle kerst en een prachtig nieuwjaar toe. Blijf gezond en vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen.

De invloed van ademhaling op jouw welzijn

De invloed van ademhaling op jouw welzijn

Wist je dat jouw manier van ademen een grote invloed heeft op jouw algehele welzijn? In deze blog gaan we samen met jou op ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van ademhaling.